Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse av vår webbplats. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.

Vem får jobb i framtidens industri?

13 juli 2017

”I dag flyttar inte folk dit man får jobb, man flyttar dit man vill bo”, sa Boo Rundqvist, ansvarig för kompetensförsörjning på Uddeholm AB i Hagfors. Därför behövs attraktiva regioner som människor vill bo i, men det krävs många lösningar för att säkra morgondagens kompetensförsörjning inom industrin.

Under Industriarbetsgivarnas almedalsseminarium ”Hållbarhet, konkurrenskraft och kompetensförsörjning - Vem får jobben i framtidens industri?” diskuterades svensk basindustris framtida utmaningar. Emil Källström, riksdagsledamot Centerpartiet ansåg att vi måste gå från ord till handling.

– Vi behöver göra många saker samtidigt, både större och mindre. Och framför allt behöver vi börja göra saker nu. Det livslånga lärandet är viktigt men det har bäring på att vår arbetsmarknad är alldeles för stel. Den ska inte vara statisk utan något som är i rörelse, sa Emil Källström.

Budskapet var tydligt under hela seminariet om att det behövs flexibilitet kring lärandet. Utbildningssystemet kan inte leverera så mycket arbetskraft som industrin behöver. Därför behöver vi hitta andra vägar. Vi behöver ett livslångt lärande där de anställda kan komplettera sin utbildning med kortare och längre kurser, och vi behöver även vara öppna för nya vägar som att få kunskap via webben, på distans eller via YouTube.

Allt fler flyttar från landsbygden där basindustrin oftast finns, till städerna. Intresset för industrin bland unga är lågt. Ingenjörsbristen kommer öka allt mer och dessutom väntas stora pensionsavgångar. Stina Danielsson, HR-chef på SCA berättade om utmaningarna.

– På SCA ser vi stora pensionsavgångar. Ett exempel är SCA Underhåll som har 350 medarbetare. På några års sikt tappar vi på SCA Underhåll cirka hundra medarbetare på grund av pensionsavgångar. Det är en tredjedel av personalen. Hur ska vi klara det? Det pratas ofta om ingenjörsbristen och vi kommer behöva civilingenjörer. Och vi får inte glömma det stora behovet av de mer traditionella hantverksyrkena så som mekaniker. Vi verkar i Norrlands inland och råvaran måste förflyttas. Därför behöver vi maskinförare och transportinriktningar på gymnasiet behöver utvecklas, sa Stina Danielsson.

Boo Rundqvist Uddeholm Pernilla Ström SCA.jpg

Panelen inklusive Per Schlingmann, författare och framtidsspanare, återkom gång på gång till att ”folk flyttar dit man vill bo”.

– Jag tror att det behövs en ny och modernare berättelse om industrin. Industri, bruksort och basindustri förknippas lätt med hur industrin såg ut förr. Definierar man sig som en bruksort långt ifrån städerna, då blir det självuppfyllande. Varje företag måste göra sig attraktivt och berätta en ny historia om vilken samhällsnytta företaget bidar med, ansåg Per Schlingmann.

 Carina Sammeli, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Luleå exemplifierade.

– Jobb finns det i Norrbotten, men det räcker inte för att människor ska flytta dit. Därför har vi arbetat aktivt med att göra industristaden Luleå attraktiv. Vi arbetar med bilden av vad ett industrijobb är. Få människor inom industrin blir skitiga under naglarna. Industrin erbjuder toppjobb som fokuserar på hållbarhet. I Luleå har du närhet till ett rikt kulturliv, närhet till landsbygd och det tar bara några minuter att lämna barnen på dagiset innan du är på jobbet. Luleå tekniska universitet är viktigt för attraktionskraften och många stannar efter utbildningen och hamnar till exempel i gruvan, berättade Carina Sammeli.

Boo Rundqvist på Uddeholm i Värmland betonade vikten av samarbetet mellan kommuner och att hela regioner ska fungera. Rundqvist och de andra i panelen nämnde också möjligheterna med att få in nya grupper till industrin.

– Möjligheterna är stora. Idag är industrin en enkönad och etniskt homogen grupp. Det är många vita 50-åriga män. Det måste vi ändra på. De nysvenska är jätteintressanta. Ibland har industrin varit rädd för kulturkrockar men vi arbetar med en förändring. Vi ställer nya krav på våra egna handledare och behöver lära dem tryggt handledarskap, sa Boo Rundqvist.

Industrin behöver nysvenskar, unga och kvinnor men också ta hand om de 40-åringar som har 25 år kvar i arbetet, så att de kan vidareutbilda sig och vara attraktiva i en föränderlig industri. Och som Källström sa, framför allt behöver vi börja göra saker nu.

Detta hände i Almedalen 2017

En livfylld almedalsvecka är över. Inom "Industrin tar matchen" arrangerade vi tillsammans närmare femtio seminarier, utställningar och debatter. "Industriområdet" var välfyllt från tidig morgon till sen kväll. Här kan du läsa mer om några aktiviteter som Industriarbetsgivarna var delaktiga i.