Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse av vår webbplats. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.

Allt du behöver veta om Avtal20

Avtalsförhandlingarna är nu i gång. Under rubriken ”Avtal20” samlar vi senaste nytt om avtalsrörelsen.

Under fliken ”Senaste nytt om avtalsrörelsen” hittar du pressmeddelanden och nyhetsnotiser med senaste nytt. Här hittar du också nyhetsbrevet Avtalsnytt som är Industriarbetsgivarnas nyhetsbrev för avtalskommunikation. 

Vi förklarar vanliga begrepp som exempelvis märket, kollektivavtal och avtalsförhandlingar. Vi presenterar våra avtalsområden, våra fackliga motparter och en tidplan för förhandlingarna. Du hittar också en ordlista över vanliga ord och begrepp i avtalsförhandlingarna samt svar på de vanligaste frågorna.

Den 20 december bytte vi yrkanden med våra fackliga motparter och den 31 mars nästa år ska förhandlingarna vara avslutade. Två månader senare, den 31 maj, ska SVEMEK-avtalen och arbetaravtalen för Byggnadsämnesförbundet vara klara. 

– Den årliga löneökningstakten måste klart ner under dagens märke på 2,17 procent. Det är vårt viktigaste krav i förhandlingarna, säger Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna.

Se filmen med förhandlingschef Per Widolf