Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse av vår webbplats. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.

Allt du behöver veta om Avtal20

Med anledning av det nya coronaviruset covid-19 har industrins parter enats om att förlänga kollektivavtalens giltighetstid inom industrin till den 31 oktober 2020. På den här sidan samlar vi senaste nytt om avtalsrörelsen till dess att ett nytt normerande märke sätts enligt den nya tidplanen.

Den mycket snabba och kraftfulla påfrestning och påverkan som covid-19 fått på samhällsfunktioner, industrin och näringslivet i övrigt gjorde att parterna bedömde att det inte är möjligt att ingå avtal enligt ordinarie tidplan. Därför har industrins parter har kommit fram till att det mest ansvarsfulla agerandet i rådande läge var att återuppta förhandlingarna där de pausades den 20 mars 2020.

– Detta är mest ansvarsfulla vi kan göra under rådande situation. Coronapandemin har fått sådana oöverblickbara följder för samhället och ekonomin, men vårt avtal ska fortsätta att vara normerande, säger Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf i ett uttalande i samband med att nuvarande avtal förlängs.

Förhandlingarna återupptas under ledning av de opartiska ordförandena den 1 oktober.

Under fliken ”Senaste nytt om avtalsrörelsen” hittar du pressmeddelanden och nyhetsnotiser med senaste nytt. Här hittar du också nyhetsbrevet Avtalsnytt som är Industriarbetsgivarnas nyhetsbrev för avtalskommunikation. 

Vi förklarar vanliga begrepp som exempelvis märket, kollektivavtal och avtalsförhandlingar. Vi presenterar våra avtalsområden, våra fackliga motparter och en tidplan för förhandlingarna. Du hittar också en ordlista över vanliga ord och begrepp i avtalsförhandlingarna samt svar på de vanligaste frågorna.