Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse av vår webbplats. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.
kvinna med ansiktsskydd

Coronaviruset – Vad gäller för dig som arbetsgivare?

Det nya coronaviruset (Covid-19) påverkar hela landet och många av Industriarbetsgivarnas medlemsföretag riskerar att drabbas av coronapandemins följder. På denna sida har vi samlat svar på de vanligaste frågorna samt ett antal länkar som kan vara bra att känna till för dig som arbetsgivare.

Just nu kommer det många nya tillfälliga åtgärder från regeringen. Våra arbetsrättsjurister och rådgivare arbetar nu intensivt med att tolka vad dessa förslag innebär för dig som arbetsgivare. Det är viktigt för oss att kunna hålla våra medlemmar uppdaterade med så färsk information som möjligt.

Vi har samlat informationen under olika rubriker som du hittar i menyn eller här nedanför:

OBS! Vi uppdaterar också kontinuerligt Industriarbetsgivarguiden med avtalsspecifik information dig som är medlem. Där finns med de senaste reglerna och förhållningsreglerna samt centrala avtal och avtalsmallar.

Centala avtal om korttidsarbete och korttidspermittering klara

Industriarbetsgivarna har den 17 mars 2020 träffat ett centralt kollektivavtal med IF Metall som möjliggör korttidsarbete och korttidspermittering på samtliga avtalsområden där IF Metall är motpart.

Industriarbetsgivarna har den 18 mars 2020 träffat ett centralt kollektivavtal med GS-facket som möjliggör korttidsarbete och korttidspermittering på avtalsområde Sågverk.

Industriarbetsgivarna har den 18 mars 2020 träffat centrala kollektivavtal på förbundsnivå med Sveriges Ingenjörer, Ledarna och Unionen som möjliggör korttidspermittering under år 2020 på samtliga avtalsområden där dessa förbund är motparter.

Industriarbetsgivarna har den 20 mars träffat avtal med Pappers om korttidsarbete. Avtalet gäller till den 31 december 2020. Den 1 december ska förhandlingar upptas om ett nytt avtal. Mer information kommer i början av nästa vecka

Avtalen och mer information finns tillgängliga under respektive avtalsområde på Industriarbetsgivarguiden

Krisinformation

Här finns uppdaterad information från myndigheterna.

Medlemsinformation och mailutskick

Vi gör också kontinuerliga utskick via Arbetsgivarcirkulär till dig som är medlem. Om du inte får utskicken redan, maila info@industriarbetsgivarna.se för att registrera dig. Uppge företagsnamn samt organisations- eller medlemsnummer i mailet.

Om ditt företag är medlem i Industriarbetsgivarna har du tillgång till Industriarbetsgivarguiden.se, som vi uppdaterar med ytterligare avtalsspecifik information. Skapa konto här

Du som inte är medlem i Industriarbetsgivarna kan hålla dig uppdaterad via mailutskicket Avtalsnytt. Maila info@industriarbetsgivarna.se för att registrera dig.

Karolina Sjöberg Chefsjurist
Mobil: 070-345 69 71
Arbete: 08-762 67 66
Email: karolina.sjoberg@industriarbetsgivarna.se

_HFB1625_web.jpg