Rapport från Yrkes-SM dag två

16 maj 2014

Nyhet Nedan följer en rapport från andra dagen på Yrkes-SM från Klas Lundström som är rektor på Ekbackeskolan i Osby.

Yrkes SM andra dag började soligt. Tävlingsuppgiften för gårdagen var att tillverka ett " tryckkärl" vars delar fogas samman med hjälp av alla tre svetsmetoderna. Kärlen provtrycks sedan med vatten upp till 50 bar och ska, om svetsfogarna är bra, inte läcka. Det är en rätt tuff utmaning, de fem tävlande startade kl. 8 och vid dagens slut har de tillbringat mer än 9 timmar i svetsbåset.

Stumsvets rör och plåt samt kälsvets är färdigt sedan onsdagens tävlingar. Under eftermiddagen bedömdes momenten och tack vare företaget Force Technology har de även röntgats. Force Technology har med sig ett "bärbart" blyskåp ( 2 ton ) hit till SM- tävlingarna som deras röntgentekniker på plats Jörgen Bohman använt för att röntga det som svetsades igår. 
 
bild 460.jpg
På bilden: Dominykos Svazas från Osby
 
 "Sveriges jobbigaste mässa" står det i marknadsföringen kring mässan och det ligger mycket i det. Här skruvas, målas, slipas, svetsas överallt så det jobbas sannerligen hårt. Man räknar med totalt 20 000 besökare under de här tre dagarna. För oss i montern blir det många möten och samtal av olika slag. Det märks att vi arbetar inom ett hett område.
 
Idag fortsätter de tävlande med sammanfogning av kärl men då i aluminium och rostfritt.
 
Det blir direktsänd TV från prisutdelningen gå in på www.regionvasterbotten.se/direkt .
 

 

Fredrik Gunnarsson Ansvarig Kompetensförsörjning
Mobil: 072-744 67 31
Arbete: 08-762 67 31
Email: fredrik.gunnarsson@industriarbetsgivarna.se

_HFA1108_web.jpg