UR:s Yrkesmästarna vill höja statusen på praktiska yrken

21 januari 2014

Nyhet UR:s serie Yrkesmästarna följer sex ungdomar från det svenska yrkeslandslaget under och inför yrkes-VM i Leipzig. De medverkande ungdomarna har gått yrkesförberedande program på gymnasiet och jobbar med praktiska yrken. Serien ska bidra till att stärka självförtroendet hos eleverna på de yrkesförberedande programmen och höja statusen på praktiska yrken.

- Tävlingar i yrkesskicklighet ökar status och intresse för yrken inom industrin. Tävlingsverksamheten verkar också pådrivande för utveckling av yrkesutbildningen, något som självklart gynnar våra medlemsföretag. Industriarbetsgivarna satsar därför på tävlingar i yrkesskicklighet i partssamverkan med IF Metall, säger Fredrik Gunnarsson, Industriarbetsgivarnas expert på kompetensförsörjning.

Industriarbetsgivarna har varit engagerade i yrkestävlingar i mer än tio år och kommer att fortsätta med det åtminstone till och med 2016 då EuroSkills (Europatävlingar) avgörs i Göteborg.

Många andra branscher satsar på yrkestävlingar och använder sina unga duktiga tävlande i olika marknadsföringsinsatser. Det är viktigt att vi lyfter fram dessa unga talanger och visar på nyttan av yrkesskicklighet. Våra medlemsföretag kan med fördel använda dessa goda förebilder i olika evenemang.

Ett av programmen i serien fokuserar på vår deltagare i mekatronikyrket, automationsteknikern Daniel Pettersson. Om ni vill veta mer om tävlingar i yrkesskicklighet eller komma i kontakt med någon ung tävlande, ta kontakt med Fredrik Gunnarsson.

Yrkesmästarna sänds i SVT1 på onsdagar kl. 22.30 med start 15 januari. Efter sändning finns avsnitten på urplay.se.

Se trailern nedan:

Fredrik Gunnarsson Ansvarig Kompetensförsörjning
Mobil: 072-744 67 31
Arbete: 08-762 67 31
Email: fredrik.gunnarsson@industriarbetsgivarna.se

_HFA1108_web.jpg