En månad efter tolfteplatsen i Yrkes-VM "Det var en erfarenhet för livet!"

21 september 2015

Nu har besvikelsen lagt sig över att inte få en medalj inom svetsning för målinriktade Jimmie Karlsson. Jimmie var en av de fyra tävlande i Yrkes-VM som Industriarbetsgivarna ansvarade för tillsammans med fackförbundet IF Metall.

- Med lite distans till världsmästerskapet i São Paolo Brasilien så är jag bara glad och tacksam. Det har varit en häftig upplevelse som jag kommer bära med mig hela livet. Dessutom har jag tagit ett SM-guld, nordiskt silver och EM-silver, säger Jimmie Karlsson som kom på tolfte plats i Yrkes-VM.

När Jimmie började industriprogrammet på gymnasiet i Åmål såg han artiklar om personer som deltagit i yrkestävlingar inom svetsning. Jimmie inspirerades och började drömma om att få vara med. Några år senare blev drömmen verklighet. Han har också fått sitt internationellt gångbara diplom inom svetsning efter yrkeshögskoleutbildningen i Osby. Här är ett inspirerande videoklipp med Jimmie Karlsson:

Tack vare yrkes-VM träffade Jimmie en tidigare tävlande, Marcus Fredriksson. Idag arbetar de som svetsare tillsammans och jobbar runt om i Sverige ungefär 20 dagar per månad. När artikeln skrivs njuter Jimmie av några dagars ledighet hemma i Åmål efter en periods arbete på Forsmarks kärnkraftverk.

- Jag trivs jättebra med mitt jobb. Jag och Marcus kommer bygga vidare på företaget och lära känna nya människor runt om för att kunna ta oss in ännu mer i branschen. Förhoppningsvis kan vi anställa ytterligare personer framöver. 

20522843985_4694a01473_k.jpg

- Genom yrkestävlingarna har jag lärt mig att det går att ta sig långt bara man är villig att kämpa. Jag har åstadkommit sådant jag inte trodde var möjligt och har fått en bredare syn på mitt yrke. Jag förstår nu att det går att arbeta utanför kommunens gränser. Många andra tänker att det är för hög konkurrens och krångligt att lyckas få jobb på andra platser.

Jimmies tips till kommande tävlande handlar också om uthållighet: 
- Det gäller att vara målmedveten, stå fast vid det man bestämt sig för och att arbeta även på fritiden utanför skolans verkstad. Glöm inte att ha kul medan du kämpar! 

Industriarbetsgivarna är glada över vad Jimmie och de andra tävlande åstadkommit i Yrkes-VM och att de inspirerar unga att satsa på yrken inom basindustrin. Vi önskar dem all lycka i framtiden! Här kan du läsa mer om tävlingarna och de andra deltagarna. 

Jimmie K.jpg