Kungen möter kungen!

11 maj 2016

Idag drar Yrkes-SM igång i Malmö. Under tävlingens sista dag, på fredag, lunchar H.M. Konungen med industrielektronikkungen Filip Eng. Filip är den svensk som senast fick en guldmedalj under Yrkes-VM, något som vi på Industriarbetsgivarna självklart är mycket glada över.

Förväntningarna är höga inför invigningen av Yrkes-SM på Malmömässan. Hundratals av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar kommer att tävla inom ett 30–40-tal yrken. Filip Eng, som fick guld i industrielektrikeryrket i Leipzig 2013 ansvarar för industrielektrikernas tävlingsmoment och bedömer de tävlandes prestationer. Industrielektriker är en av de tre yrkeskategorierna som Industriarbetsgivarna ansvarar för tillsammans med IF Metall.

-    Jag frågade Johannes Johnsson som tävlar inom industrielektrikeryrket om han var nervös. Han svarade att han bara var lite nervös men samtidigt såg jag hur han skakade. Jag känner igen mig själv i de tävlande. Självklart är man skakis, men mitt tips är att försöka ta det lugnt, ha kul tillsammans och njuta av tävlingen, säger Filip Eng.

Till vardags arbetar Filip på ett konsultföretag i Kristianstad. Under ett halvår har han programmerat maskiner på Tetra Pak. Han jobbar främst med nya mjölk och juiceprocessmaskiner som efter Filips handpåläggning skickas ut över hela världen. 

- Yrkestävlingarna har påverkat min vardag. De har gett mig ett bättre jobb, ett brett kontaktnät över hela världen och en otolig upplevelse! Jag hoppas att vi med tävlingarna kan locka fler unga att söka sig till yrkesutbildningar och att tävlingarna får mer uppmärksamhet. Yrkes-VM är trots allt det fjärde största eventet i världen! Sett till flest antal medverkande är bara vinter-OS, sommar-OS och fotbolls-VM för herrar större.

Att kungen besöker oss i Malmö i år kommer väcka medial uppmärksamhet. Det är bara en handfull personer som får vara med på lunchen och att jag är en av dem är en stor ära! Jag hoppas att jag kan ta en selfie med kungen. Får jag en bild så återkommer jag med den på fredag. 

Industriarbetsgivarnas tävlande i Yrkes-SM

Fredrik Gunnarsson Ansvarig Kompetensförsörjning
Mobil: 072-744 67 31
Arbete: 08-762 67 31
Email: fredrik.gunnarsson@industriarbetsgivarna.se

_HFA1108_web.jpg