Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse av vår webbplats. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.

”Industriavtalet har stärkts i årets förhandlingar”

7 juli 2017

I år är det tjugo år sedan Industriavtalet blev till och industrin fick en normerande roll i lönebildningen. I årets avtalsrörelse menar flera bedömare att Industriavtalet har naggats i kanterna. De får mothugg av Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna, som menar att det snarare har stärkts.

– Jag förstår inte diskussionen om att Industriavtalet skulle ha tappat i legitimitet. Jag anser tvärtom att det har stärkts i den här avtalsrörelsen och det håller med all säkerhet i tjugo år till, sade Per Widolf under ett seminarium i Almedalen.

Förhandlare4.jpg

Det var på temat ”Fyra perspektiv på avtalsrörelsen 2017 och framtiden för Industriavtalet” som forskare, medieprofiler, ekonomer och industrins parter tillsammans diskuterade Industriavtalets framtid. Samtidigt summerade de också årets avtalsförhandlingar.

Även IF Metalls nyvalde ordförande Marie Nilsson, förutspådde en ljus framtid för Industriavtalet.

– Jag tror att Industriavtalet håller i tjugo år till, möjligtvis innehåller det smärre förändringar, sade hon.

Nils Karlson från Ratio, ett fristående forskningsinstitut inom näringslivet, gav forskarens perspektiv på den svenska lönebildningsmodellen och Industriavtalet. Han betonade att den svenska modellen består av flera byggstenar, och att Industriavtalet är en av byggstenarna. Han liknade modellen vid en katedral.

 – Om den svenska modellen är en katedral är Industriavtalet slutstenen och utan den här slutstenen så rasar hela katedralen. Industriavtalet är en garant för konkurrenskraft, tillväxt och reallöneutveckling, sade Nils Karlson.

forskaren.jpg

Enligt Karlson är syftet med Industriavtalet att få till en industriell utveckling, men också att undvika konflikter och därför har en kartell på bägge sidorna bildats. Det finns en arbetsgivarkartell och en facklig kartell som ska hålla ihop den andra. 

– Fackliga organisationer och arbetsgivare som inte har förhandlingsordningsavtal tvingas alltså in i samma modell. Det är mycket komplext, sade Nils Karlson.

Att den svenska modellen möter utmaningar är inte det samma som att den skulle ha tappat i legitimitet. Karlson målade upp oklarheter kring Riksbankens inflationsmål, de svenska konfliktreglerna och en sammanpressad lönestruktur som stora utmaningar.

–– Industriavtalet är den minst problematiska delen i den svenska lönebildningens struktur. Problemen ligger snarast i konfliktreglerna och hur kollektivavtalen tillämpas samt hur inflationsmålet tolkas, avslutade han.

Seminariet om Industriavtalets framtid och arrangerades av Industriarbetsgivarna, Teknikföretagen, IKEM och Livsmedelsföretagen. Seminariet lockade ett hundratal åhörare och hölls på industriområdet i Almedalen. 

medierna2.jpg

publik.jpg

ekonomen.jpg

Detta hände i Almedalen 2017

En livfylld almedalsvecka är över. Vi inom "Industrin tar matchen" arrangerade närmare femtio seminarier, utställningar och debatter. "Industriområdet" var välfyllt från tidig morgon till sen kväll. Här kan du läsa mer om några aktiviteter som Industriarbetsgivarna var delaktiga i.