Goda svenska insatser i WorldSkills Competion

20 oktober 2017

Vinst över grannländerna, tre Medallion for Excellence och placeringar mellan tionde och tjugosjätte plats i världen. Det är facit för Industriarbetsgivarnas del av yrkeslandslaget som tävlat i WorldSkills Competition i Abu Dhabi.

Den tävlingsinriktade industrielektrikern Johannes Jonsson vann förra året både yrkes-SM och yrkes-EM. I VM kom han på tionde plats och fick en Medallion for Excellence. 

-  Jag var inte helt nöjd med resultatet direkt efteråt, men nu känns det ändå okej att vara på tionde plats i världen i mitt yrke. Jag har lagt ner så oerhört mycket tid på detta så det är lite tomt nu när det är över. Snart drar nya sverigemästerskapet igång och då kommer jag hjälpa de tävlande inom industriel och träna dem. Det ska bli jättekul att ge dem tips och trix, berättar Johannes Jonsson.

Våra tävlande Johannes Johnsson, Adrian Bentland och Wilhelm von Heideken var tre av de sju svenskarna som fick en Medallion for Excellence. Den delas ut till de tävlande som har visat att de har haft en exceptionellt hög kvalitét i sina moment. Fredrik Gunnarsson som är kompetensförsörjningsansvarig på Industriarbetsgivarna kommenterar tävlingarna och att vi inte tog någon medalj i år.

- Erfarenheterna från Abu Dhabi visar att konkurrensen har ökat. Tävlingsuppgifterna i sig har blivit svårare samtidigt som fler länder är med och slåss om medaljer, inte minst Kina. Samtidigt får vi inte glömma de goda prestationerna från våra tävlande och vilka förebilder och ambassadörer de är för våra industriyrken, säger Fredrik Gunnarsson.

Svenska yrkeslandslaget fick en bronsmedalj i VVS-installation som togs av Björn Landin, från Hortlax. Patrik Svensson, tävlingsansvarig på WorldSkills Sweden tycker också att konkurrensen har hårdnat.

- Vi hade en hög målsättning inför årets Yrkes-VM men tyvärr nådde vi inte hela vägen fram. Konkurrensen har aldrig varit tuffare än i år, men trots detta tar det svenska Yrkeslandslaget hem ett brons och sju Medallion for Excellence. Våra tävlande har gjort en stark insats och är alla goda ambassadörer för svensk yrkesutbildning, tycker Patrik Svensson.

Nedan presenteras kort resultatet av de tävlande som Industriarbetsgivarna ansvarar för tillsammans med Teknikföretagen och IF Metall. 

Johannes Johnsson
Industrielektriker
Medallion for Excellence, bäst i Norden, placering 10

Wilhelm von Heideken 
Adrian Bentland 

Automationstekniker
Medallion for Excellence, bäst i Norden, placering 17
​Tävlande i lag

Nam Pham 
CNC-operatör (svarvning)
Placering 17

Joel Lindh 
CNC-operatör (fräsning)
Bäst i Norden, placering 20

Tidigare artiklar

Fredrik Gunnarsson Ansvarig Kompetensförsörjning
Mobil: 072-744 67 31
Arbete: 08-762 67 31
Email: fredrik.gunnarsson@industriarbetsgivarna.se

_HFA1108_web.jpg