Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse av vår webbplats. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.

Industriarbetsgivarna: oacceptabel hamnstrejk

13 januari 2017

– Det är ett systemfel att Hamnarbetarförbundet kan använda konfliktvapnet. Industriarbetsgivarna är starkt kritiska till deras agerande och konflikten kommer framför allt att leda till stora ekonomiska förluster för svensk basindustri, som är beroende av fungerande godshamnar.

Det säger Industriarbetsgivarnas vd, Per Hidesten med anledning av det senaste strejkvarslet från Hamnarbetarförbundet tidigare i dag.
Det var på fredagen som Hamnarbetarförbundet meddelade att det varslat om total arbetsnedläggelse mellan klockan 12.00 och 24.00 tisdagen den 24:e januari. Punktstrejken väntas drabba företaget APM Terminals i Göteborg hårt.
– Faktum är att Hamnarbetarförbundet erbjudits ett hängavtal av arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar, men har valt att tacka nej till detta, säger Per Hidesten.
Hidesten anser att Hamnarbetarförbundet varsel är oacceptabelt och visar på systemfel i svenska konfliktreglerna.  
– Hamnkonflikten innebär att våra medlemsföretag riskerar att inte få utskeppat sitt gods i tid och sina transportflöden kraftigt störda och konflikten skulle hota deras affärer utanför Europa, säger Per Hidesten.
Omkring 50 procent av all containertrafik går via APM Terminals. Hamnen har förlorat marknadsandelar främst på grund av tidigare arbetskonflikter under första hälften av 2016 och har därför varit tvungna att inleda MBL-förhandlingar.
Den nu pågående arbetskonflikten kan leda till ytterligare förlorade marknadsandelar under 2017.

Industriarbetsgivarnas andra rapportering om konflikterna
17 januari: Hemställan lagd i hamnkonflikten
13 januari: Hamnarbetarförbundet varslar om strejk
28 december: Ytterligare varsel mot APM Terminals
8 december: Medlingen i hamnstrejken är avbruten
24 november: Medlingsinstitutet kopplas in i hamnkonflikten
18 november: Medlemsföretag påverkas allvarligt av hamnstrejken
15 november: Strejk i Göteborgs hamn

_HFA4791_web.jpg