Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse av vår webbplats. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.

Industriarbetsgivarna välkomnar regeringens utredning över konfliktreglerna

23 maj 2017

Industriarbetsgivarna välkomnar regeringens utredning över konfliktreglerna I dag står det klart att regeringen kommer att tillsätta en utredning som ska se över stridsåtgärdsrätten. Industriarbetsgivarna välkomnar regeringens initiativ.

På en pressträff tidigare i dag meddelade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) att hon har för avsikt att göra en översyn av stridsåtgärdsrätten. Syftet är att värna kollektivavtalets ställning på den svenska arbetsmarknaden. Det är mot bakgrund av de utdragna konflikterna i Göteborgs hamn som utredningen ska tillsättas och före sommaren ska direktiven presenteras.  

– Industriarbetsgivarna välkomnar regeringens beslut. Vi måste få till en ändring av konfliktreglerna så snart som möjligt. Om det redan finns ett tecknat kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter på en arbetsplats, då måste fredsplikt råda, säger Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna.

Han understryker att man snabbt måste komma tillrätta med situationen i Göteborgs hamn. 

– Konflikten i Göteborgs hamn visar på hur allvarliga systemfelen är i dagens lagstiftning. Våra medlemsföretag är kraftigt beroende av fungerande transportflöden, då merparten av produktionen går på export. Under den pågående konflikten har många av våra medlemsföretag varit tvungna att hitta alternativa vägar eller fått försenade leveranser. 

– Konsekvenserna blir ökade kostnader, längre transportflöden och ökad belastning på miljön. Därför är det angeläget att få till en lagändring snarast, avslutar Per Hidesten. 

Tidigare avtalsnyheter hittar du här