VM-guldet kan bli verklighet för industrielektrikern från Kristianstad

11 oktober 2017

Idag reser en förväntansfull Johannes Johnsson till Abu Dhabi för att tävla i WorldSkills Competition, världens största yrkestävling med 1300 tävlande från 70 länder. Förra året vann han både yrkes-SM och yrkes-EM inom yrket industrielektriker.

- Jag är supertaggad inför världsmästerskapet! Det senaste ett och ett halvt året har tävlingarna varit mitt liv och jag har inte hunnit med vänner och familj så mycket. Vi har fått ett testprojekt som jag har tränat på om och om igen. Jag har ändrat testet för att vara beredd på olika variationer, berättar Johannes Johnsson. 

Världsmästerskapet invigs på lördag den 14 oktober. Därefter blir det fyra tävlingsdagar inom 50 olika yrkesgrenar. Johannes tävlar inom industrielektriker, ett av fem yrken som Industriarbetsgivarna ansvarar för tillsammans med Teknikföretagen och IF Metall. De andra yrkena är svets, CNC Svarv, CNC Fräs och automationstekniker, även kallat mekatronik. Torsdag den 19 oktober avgörs allt och då presenterar vi resultatet från våra tävlande. 

Johannes arbetar som industrielektriker på PMA AB i Kristianstad och på gymnasiet gick han El-energi med inriktningen automation och industrielektriker.
- När jag började gymnasiet hörde jag om Filip Eng som tog VM-guld i Leipzig som hade gått samma skola. När lärarna på skolan ibland hade problem så kontaktade de Filip som fick komma och lösa problemet. Allt detta inspirerade mig och jag tänkte, kan han så kan jag. 

Industriarbetsgivarna stöttar yrkestävlingarna för att motivera unga att satsa på yrken och yrkesutbildningar som leder till jobb inom våra industrier. Våra medlemsföretag kommer i framtiden sakna kompetens inom en rad yrken, bland annat dem som vi ansvarar för i tävlingssammanhang. 

Johannes vill passa på att tacka läraren Håkan Nilsson på Österängsgymnasiet, Filip Eng och Simon Mattsson. "Utan dem hade jag aldrig kommit så här långt"

Nu hälsar vi Johannes och våra andra tävlande stort lycka till i världsmästerskapet!

 

våra tävlande.JPG

Våra tävlande övre raden fr vänster: Joakim Carlsson, svetsare, Wilhelm von Heideken, automationstekniker, och Nam Pham, CNC-operatör svarvning. Undre raden fr vänster: Johannes Johnsson, industrielektriker, Joel Lindh, CNC-operatör fräsning, Adrian Bentland, automationstekniker.


Läs mer om yrkestävlingar

Fredrik Gunnarsson Ansvarig Kompetensförsörjning
Mobil: 072-744 67 31
Arbete: 08-762 67 31
Email: fredrik.gunnarsson@industriarbetsgivarna.se

_HFA1108_web.jpg