Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse av vår webbplats. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.

Vad händer på Arbetsrättsdagen?

1 november 2018

Industriarbetsgivarna arrangerar Arbetsrättsdagen den 29 november i Näringslivets Hus. Dagen ger dig som arbetar med personalfrågor möjlighet att bli uppdaterad med de senaste nyheterna inom arbetsrätts- och arbetsmiljöfrågor. Du får även tillfälle att ställa frågor till våra experter och utbyta erfarenheter med kollegor inom branschen.

Andreas Edenman, chefsjurist på Industriarbetsgivarna

Varför ska man medverka på Arbetsrättsdagen? Vi ställer några frågor till chefsjuristen Andreas Edenman på Industriarbetsgivarna.

Vad händer under dagen?
– Vi är nöjda som kan presentera ett späckat program med både nyheter och fördjupning. Vi kommer att ta upp det senaste som hänt i Bryssel, på lagstiftningsfronten, i ekonomin och i Arbetsdomstolen. Den här gången har vi fördjupningsavsnitt om rehabiliteringsansvaret och uppsägning vid sjukdom. Området är särskilt aktuellt mot bakgrund av ny lagstiftning och förslag på nya föreskrifter från Arbetsmiljöverket. 

Vilka är föredragshållarna som håller i de olika delarna?
– Industriarbetsgivarnas experter inom olika områden kommer att hålla i de olika delarna. Det är roligt att få presentera vår nya chefekonom, Kerstin Hallsten, med bakgrund bland annat i Riksbanken, för våra medlemsföretag. Vår expert i Bryssel flyger också in för dagen. Jag och vår ansvariga för arbetsmiljöjuridik håller i fördjupningsdelarna.

Till vem vänder sig kursen?
– Kursen riktar sig till representanter på medlemsföretagen som jobbar med arbetsrätt i någon form såsom chefer och HR. 

Exempel på ämnen som kommer att diskuteras är: 

Utvecklingen av arbetsrätten på EU-nivå
- Aktuella och nya initiativ
- EU:s pelare för sociala rättigheter
- EU-valet och nästa mandatperiod: vad kan vi förvänta oss?

Handskakningsdomen från Arbetsdomstolen – kan en arbetsgivare kräva att arbetstagare skakar hand på arbetsplatsen och med kunder?

Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar och plan för återgång i arbete
- Gränserna för arbetsgivarens rehabiliteringsansvar
- Relevant AD-praxis på området
- Socialförsäkringsbalkens nya regler angående krav på plan för återgång i arbete
- Förslag till nya föreskrifter om arbetsanpassning

Ekonomiska läget
- Går Sverige mot en lågkonjunktur?
- Vad hotar utvecklingen? Brexit? Trump?

Anmäl dig här 

Läs programmet här