Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse av vår webbplats. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.

Förändring av strejkrätten – nu går förslaget vidare

2 november 2018

Nu går förslaget om ändrade konfliktregler vidare på remiss. Det meddelar regeringen på sin hemsida. Regeringen utgår ifrån parternas gemensamma förslag och Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten välkomnar beskedet.

Det var i juni i år som arbetsmarknadens parter överlämnade sitt förslag om ändrade konfliktregler till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Förslaget ska stoppa stridsåtgärder som inte syftar till att uppnå kollektivavtal och skulle innebära ett slut på den typ av konflikter som pågått i Göteborgs hamn. 

– Det är bra att arbetet nu går framåt och det brådskar att få till stånd en ändring av konfliktreglerna. Konflikten i Göteborgs hamn har lett till stor skada för hela näringslivet och framför allt för den exportberoende basindustrin, säger Per Hidesten. 

Det förslag som nu går på remiss baseras på överenskommelsen mellan arbetsmarknadens parter – Svenskt Näringsliv, LO, TCO och Saco. I sin promemoria skriver regeringen att ”förslaget är välavvägt och innebär ett förtydligande av hur den svenska arbetsmarknadsmodellen bör fungera”. 
Enligt tidplanen är sista svarsdag för remissen är den 31 januari 2019. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2020.

Pressmeddelande från Arbetsmarknadsdepartementet 

Marina Lähteenmaa Kommunikationschef
Mobil: 072-247 50 33
Arbete: 08-762 67 57
Email: marina.lahteenmaa@industriarbetsgivarna.se

_HFA3769_web.jpg