Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse av vår webbplats. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.

Nu lanseras gemensamt verktyg mot sexuella trakasserier

29 oktober 2018

Ett år har gått sedan vågen av metoo-upprop sköljde över de flesta branscher. Ganska snabbt stod det klart att det fanns en stor efterfrågan av handfasta verktyg och konkreta checklistor för hur man förebygger sexuella trakasserier.

Under året som gått har arbetsrättsjuristen Viktoria Lundqvist på Industriarbetsgivarna varit ute på medlemsföretagen och föreläst om hur man hanterar och förebygger sexuella trakasserier. Hon har arbetat med frågorna i nära samarbete med IF Metall.  

– Vi har tagit fram ett utbildningsmaterial och tillsammans har vi pratat med chefer, hr-personal, skyddsombud och andra fackliga företrädare om hur man förebygger och hanterar sexuella trakasserier, säger hon.
 
Enligt Viktoria finns det en mängd olika verktyg för det förebyggande arbetet.   
 
– Man kan exempelvis jobba med värdegrundsarbete och gemensamma spelregler på arbetsplatsen. Men för att kunna förebygga sexuella trakasserier måste man naturligtvis också utreda hur det ser ut på arbetsplatsen. Det kan man göra genom att lyfta frågorna i medarbetarsamtal, arbetsgrupper på arbetsplatsträffar och genom enkätundersökningar. 
 
I organisationen Prevent görs för närvarande ett gediget arbete med att ta fram handfasta verktyg, riktlinjer och checklistor. Materialet ska vara ett konkret stöd för chefer, arbetsledare och fackliga företrädare. Viktoria Lundqvist är Svenskt Näringslivs representant i organisationens arbetsgrupp som har tagit fram materialet. 
 
I en intervju i Dagens Nyheter säger hon att det ska vara enkelt att göra rätt. 
 
 – För oss inom Svenskt Näringsliv är det här en viktig fråga i alla branscher. Inom basindustrin jobbar vi aktivt ihop med IF Metall för att förebygga negativ kultur och jargong. Liknande samarbeten förekommer inom flera branscher, säger Viktoria Lundqvist.   
 
Prevent är Svenskt Näringslivs, LOs och PTKs gemensamma organisation för arbetsmiljöarbete. Checklistan presenteras den 6 november. 

Nu kommer checklistan mot sexuella trakasserier
Dagens Nyheter

Viktoria Lundqvist Arbetsrättsjurist, förhandlare
Mobil: 070-341 77 36
Arbete: 08-762 72 22
Email: viktoria.lundqvist@industriarbetsgivarna.se

_HFA0939_web.jpg

Marina Lähteenmaa Kommunikationschef
Mobil: 072-247 50 33
Arbete: 08-762 67 57
Email: marina.lahteenmaa@industriarbetsgivarna.se

_HFA3769_web.jpg