Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse av vår webbplats. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.

Prevent lanserar checklista mot sexuella trakasserier

6 november 2018

Nu finns en checklista och enkät som hjälper chefer och fackliga ombud att undersöka risker för och förhindra sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Det är parternas gemensamma arbetsmiljöorganisation Prevent som har tagit fram materialet.

Arbetsrättsjuristen Viktoria Lundqvist från Industriarbetsgivarna har varit med och tagit fram materialet. Det består dels av en checklista för att se till att rutiner och riktlinjer är på plats och dels av en enkät för att undersöka de anställdas upplevelser. Dessutom finns exempel på policy och handlingsplan och information om vad man kan göra om något redan har hänt.

– Det är en viktig fråga för alla branscher inom Svenskt Näringsliv. Tillsammans med IF Metall har vi inom basindustrin genomfört en seminarieserie, #metoorördetoss. De flesta av våra företag har rutiner och riktlinjer men många vet inte riktigt hur de ska arbeta praktiskt. Det handlar mycket om att förändra kulturen och jargongen på arbetsplatsen och ett aktivt förebyggande arbete. Det nya webbverktyget hjälper dem att ta sig vidare, säger hon i ett uttalande.

Prevent har också tagit fram två filmer där Viktoria Lundqvist, tillsammans med ombudsmannen Anja Westberg från Kommunal, bland annat ger tips på förebyggande arbete.

Prevent är Svenskt Näringslivs, LOs och PTKs gemensamma organisation för arbetsmiljöarbete.

Här finns verktyget
Film med tips på förebyggande arbete

Viktoria Lundqvist Arbetsrättsjurist, förhandlare
Mobil: 070-341 77 36
Arbete: 08-762 72 22
Email: viktoria.lundqvist@industriarbetsgivarna.se

_HFA0939_web.jpg