Sveriges industriproffs redo att möta Europaeliten - oavsett hur det går är industrins tävlanden vinnare på arbetsmarknaden

26 september 2018

Idag startar EuroSkills (Yrkes-EM) 2018 för unga yrkesproffs i Budapest. Under tre dagar representeras industrin av unga talanger från Örnsköldsvik i norr till Hässleholm i söder.

För de tävlande finns goda möjligheter att hitta ett attraktivt arbete efter mästerskapen, precis som för alla unga som söker sig till industrirelevanta utbildningar. Bristen på duktiga medarbetare inom industrin är så pass omfattande att många företag hämmas i sin utveckling och till och med går miste om affärer.

Yrkesprogrammen är kvalificerade utbildningar som antingen leder till jobb direkt efter studenten eller till fortsatta studier vilket syns bland våra tävlanden – en del pluggar och en del jobbar. Det finns goda möjligheter till jobb för personer med industrirelevanta utbildningar, exempelvis till yrken som CNC-operatör med ansvar för datorstyrda maskiner, automationstekniker, underhållstekniker och robotprogrammerare.

Månader av träning är över och nu är det dags för industrins unga proffs att inta Hungexpo, Ungerns största multifunktionella arena. Av Yrkeslandslaget 2018 som består av 32 personer, deltar sex tävlanden i de så kallade ”industrigrenarna”; Automationsteknik, CAD, CNC-fräsning, Industri-el samt Svets. En av dem är Emanuel Näslund, 20 år från Örnsköldsvik, som tävlar i Automationsteknik. 

– Jag känner mig väl förberedd både mentalt och yrkesmässigt, det har blivit en hel del långa resor till Kristianstad där jag och min lagkompis har legat i hårdträning flera helger, säger Emanuel Näslund. Jag skulle säga att tävlingsgrenen Automationsteknik kräver kreativitet och problemlösning. Och när jag tänker efter har jag tränat på det nästan hela mitt liv, i alla fall sedan jag var barn och byggde lego.  

Nytt inför årets mästerskap är en industrigemensam satsning som startade i samband med årets Yrkes-SM i Uppsala. Bakom samarbetet står Teknikföretagen, IF Metall, Industriarbetsgivarna, Skärteknikcentrum Sverige, Svetskommissionen och Teknikcollege. Yrkestävlingarna går i linje med organisationernas gemensamma engagemang för yrkesutbildningar, och syftar till att höja utbildningarnas status och kvalité samt att få fler sökande. 

Årets tävlanden: 

Automationsteknik, Emanuel Näslund
Från: Örnsköldsvik
Arbetsplats: Studerar
Utbildning/skola: El- och energiprogrammet inriktning automation på Parkskolan i Örnsköldsvik

Automationsteknik, Niklas Ekelöw
Från: Onsala
Arbetsplats: Stjernberg Automation AB i Kungsbacka.
Utbildning/skola: El- och Energiprogrammet på Elof Lindälvs Gymnasium och Automation- och Robotingenjör på Yrkeshögskolan Kungsbacka.

CAD, Theo Zemack
Från: Enskede
Arbetsplats: Scania
Utbildning/skola: Mälardalens tekniska gymnasium

CNC-fräsning, Anton Ala-Englund 
Från: Nybro
Arbetsplats: Xylem inc
Utbildning/skola: Industritekniska programmet på ”Vilhelm mobergsgymnasiet” i Emmaboda

Industrielektriker, Martin Lindelöw
Från: Hässleholm
Arbetsplats: Automationsteknik AB
Utbildning/skola: El & Energi inriktning Automation på Österänggymnasiet i Kristianstad

Svets, Axel Gustafsson
Från: Lönsboda
Arbetsplats: Studerar
Utbildning/skola: Industritekniska programmet på Ekbackeskolan, Osby

Läs mer om yrkestävlingar här

Fredrik Gunnarsson Ansvarig Kompetensförsörjning
Mobil: 072-744 67 31
Arbete: 08-762 67 31
Email: fredrik.gunnarsson@industriarbetsgivarna.se

_HFA1108_web.jpg

Jesper Hedin Utredare Kompetensförsörjning
Mobil: 076-810 67 41
Arbete: 08-762 67 41
Email: jesper.hedin@industriarbetsgivarna.se

_HFA1047_web.jpg