Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse av vår webbplats. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.

”Pappers utspel saknar verklighetsförankring”

4 september 2019

NYHET. – Pappers utspel idag om löneutrymmet i kommande avtalsförhandlingar saknar helt verklighetsförankring. Det säger Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna i en kommentar.

– Vi ser framför oss en världsekonomi som viker och det finns stora orosmoln och globala risker. Dessutom är produktiviteten svag i Sverige. Vi har en fallande produktivitetstrend och det är en oroande utveckling, understryker Per Hidesten och fortsätter:

– Dessutom finns det risker som påverkar världsekonomin och som nu realiseras – handelskrig, brexit, kraftig inbromsning i den kinesiska ekonomin, sjunkande BNP-siffror från Tyskland, samt politisk instabilitet i flera länder. Det är den verklighet som vi tar med oss i avtalsförhandlingarna.

– Parterna måste ta ansvar och komma överens om avtal som stärker industrins konkurrenskraft på lång sikt och detta sker inom ramen för Industriavtalet, säger Per Hidesten.

– Om vi ska behålla industrijobben i Sverige måste vi fortsätta växla ned löneökningstakten. Vi är en exportberoende sektor – i princip allt som produceras exporteras och vi verkar på en global marknad.  Därför har vi inte råd med högre löneökningar i Sverige, jämfört med våra viktigaste konkurrentländer, avslutar han.

Läs mer:

Pappers lönekrav hotar LO-samordning (SvD 2019-09-04)

Höga lönekrav orsakar gräl inom LO (Arbetsmarknadsnytt 2019-09-04)

Löneökningstakten måste ner (Dagens Arbete 2019-09-04)

Pappers lönekrav skapar gnissel inom LO (Ekot 2019-09-04)

Krav "saknar verklighetsförankring" (Avanza 2019-09-04)

Marina Lähteenmaa Kommunikationschef
Mobil: 072-247 50 33
Arbete: 08-762 67 57
Email: marina.lahteenmaa@industriarbetsgivarna.se

_HFA3769_web.jpg