Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse av vår webbplats. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.

Chefekonom ser risker med svag krona

5 juli 2019

ALMEDALEN. ”Kronan är ingen krockkudde”. Det sade Industriarbetsgivarnas chefekonom Kerstin Hallsten när hon kommenterade Riksbankens penningpolitiska beslut under ett seminarium i Almedalen.

Tidigare i veckan kom Riksbanken med sitt penningpolitiska beslut och lämnade reporäntan oförändrad på -0,25 procent. Mot bakgrund av detta arrangerades ett seminarium i Almedalen på temat ”Räntebesked i perspektiv – så påverkas svenska hushåll och företag, så påverkas Sverige”, där Industriarbetsgivarnas chefekonom Kerstin Hallsten medverkade. Hon valde att lyfta riskerna med den svaga kronkursen.  

Hon tyckte att själva beslutet, räntebanan och själva prognoserna ser bra ut, men konstaterade att basindustrin är mer påverkade av växelkurserna.

– På kort sikt är det bra för basindustrin, men det finns också vissa risker med detta, sade Kerstin Hallsten.

Hon varnade för att räkna med att kronan ska agera krockkudde.

–Det är viktigt att vi är medvetna om våra kostnader. Våra kostnader har stigit mer än i konkurrentländerna och den svaga kronan kan ge en falsk trygghet. Den är ingen krockkudde, sade hon. 

Vid seminariet, som arrangerades av Swedbank, medverkade också bland andra vice riksbankschef Mats Flodén, bankekonomerna Anna Breman, och Anna Winsth, samt Lauri Rosendahl, vd för Nasdaq Stockholm. 

Relaterade länkar:

Dagens Industri: Kronförsvagningen "inte särskilt logisk"

 

Kerstin Hallsten Chefekonom
Mobil: 070-267 70 25
Arbete: 08-762 67 67
Email: kerstin.hallsten@industriarbetsgivarna.se

_HFA1201_web.jpg

Marina Lähteenmaa Kommunikationschef
Mobil: 072-247 50 33
Arbete: 08-762 67 57
Email: marina.lahteenmaa@industriarbetsgivarna.se

_HFA3769_web.jpg