Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse av vår webbplats. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.

Industriarbetsgivarna i Almedalen

29 maj 2019

EVENEMANG. Industriarbetsgivarna kommer även i år att vara på plats under Almedalsveckan. Vi bjuder in till ett par egna seminarier och arrangerar även i år Almedalens hårdaste mingel. Ett axplock av våra aktiviteter finns listade nedan.

Fontänen i Almedalen

Avtal20 – Renässans eller stagnation för basindustrin?

Den svenska basindustrin är en av grundpelarna för det svenska välståndet. Den halkar efter, bland annat på grund av långa tillståndsprocesser, svårigheter att rekrytera rätt kompetens samt höga arbetskraftskostnader. Mellan åren 2005 till 2017 minskade produktionsvärdet med 7 procent. Vad krävs för en industriell förnyelse? Vad är prislappen för en stagnation? Hur vänder vi en nedåtgående trend? Medverkar gör Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson Centerpartiet, Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall, Henrik Sjölund, vd och koncernchef Holmen, Carl Haglund, tidigare minister och partiordförande Svenska folkpartiet i Finland, Tomas With, vice förbundsordförande IF Metall och Ulrika Lindstrand, ordförande Sveriges Ingenjörer. Från Industriarbetsgivarna medverkar vd Per Hidesten, förhandlingschef Per Widolf och chefekonom Kerstin Hallsten. Seminariet modereras av Jörgen Huitfeldt.

  • Tid: 2 juli, kl. 15.10–16.00
  • Plats: Svenskt Näringslivs trädgård, Hamngatan 3

Dimensionera mera – eller gör färre elever det värre?

Hur löser vi utmaningen med företagens kompetensbrist? Utredningen om dimensionering och regionalisering av yrkesutbildning är högaktuell – men vad gör regeringen? Missa inte Industriarbetsgivarnas och Transportföretagens seminarium i Almedalen om hur vi långsiktigt ska hitta rätt kompetens till våra branscher. Vi diskuterar hur vi jobbar med attraktion, matchning och våra collegekoncept. Medverkar gör Lars Stjernkvist (S), kommunalråd i Norrköping, som är aktuell med utredningen om regional dimensionering av gymnasieskolan, Thomas Persson, generaldirektör på Myndigheten för Yrkeshögskolan, Fredrik Gunnarsson, ansvarig för kompetensförsörjning på Industriarbetsgivarna och Caj Luoma, chef Kompetensförsörjning på Transportföretagen.

  • Tid: Tisdag, 2 juli kl. 14.00–15.00
  • Plats: B-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3, Sal B25

Almedalens hårdaste mingel

Även i år arrangerar Industriarbetsgivarna, Svemin och Jernkontoret Almedalens hårdaste mingel. Minglet är till för dig som tror att gruv- och stålindustrin är en del av lösningen för ett fossilfritt Sverige 2045 (och för dig som inte tror det, men då får du vara beredd på debatt!). 2018 hamnade vårt mingel näst högst upp på Makthavare.se:s lista över Almedalens bästa mingel. 

  • Tid: Onsdag 3 juli, kl. 17.00–19.00 
  • Plats: Svenskt Näringslivs trädgård, Hamngatan 3

Marina Lähteenmaa Kommunikationschef
Mobil: 072-247 50 33
Arbete: 08-762 67 57
Email: marina.lahteenmaa@industriarbetsgivarna.se

_HFA3769_web.jpg