Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse av vår webbplats. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.

Jobba praktiskt mot kränkande särbehandling

14 januari 2019

Prevents nya bok ”Jobba praktiskt mot kränkande särbehandling” ger kunskap och praktiska tips för att skapa en arbetsmiljö fri från kränkningar. Boken har tagits fram av arbetsmarknadens parter tillsammans med Prevent.

Enligt Arbetsmiljöverkets statistik har nio procent av alla svenskar blivit utsatta för vuxenmobbning på sina arbetsplatser. ”Jobba praktiskt mot kränkande särbehandling” är en handbok för chefer som saknar de kunskaper som föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö kräver. Den passar också HR, skyddsombud och andra medarbetare. Boken förklarar vad som kan vara orsaker till kränkningar, vilka konsekvenser de kan få och hur de kan förebyggas och hanteras. Den ger exempel på hur till exempel fördomar, otydlighet, stress och konflikter kan göra att människor utesluts ur arbetsgemenskaper, bland annat genom att ge läsaren en inblick i vad som händer på ett fiktivt företag.

Boken tipsar även om diskussionsfrågor och kan med fördel användas som utbildningsmaterial, vid introduktion av nyanställda eller som uppslagsbok.

Viktoria.png

Viktoria Lundqvist, arbetsrättsjurist på Industriarbetsgivarna, kommenterar arbetet med Prevents nya bok:
– De flesta arbetsgivare är angelägna om att motverka kränkande särbehandling, men det är svåra frågor att hantera och många är osäkra på hur de ska gå tillväga. Där fyller den nya handboken en viktig funktion, eftersom den är inriktad på hur man kan jobba praktiskt med frågorna på företaget.

Här kan du beställa boken