Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse av vår webbplats. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.

Nya lagar från årsskiftet – hur påverkar de dig som arbetsgivare?

14 januari 2019

Vid årsskiftet slopades karensdagen och ett nytt system med karensavdrag införs. Från årsskiftet gäller också nya regler för arbetsgivardeklarationer. De nya reglerna innebär att du som arbetsgivare ska redovisa utbetalningar och skatteavdrag för varje betalningsmottagare varje månad.

Karensdagsavdrag
Vid årsskiftet slopas karensdagen och istället införs ett nytt system med karensavdrag. Kollektivavtalen har anpassats till den nya lagtexten i sjuklönelagen. Syftet med ändringen är att få till stånd en mer rättvis självrisk och att alla grupper på arbetsmarknaden ska behandlas lika i samband med sjukfrånvaro.
Frågor och svar om karensavdrag 

Arbetsgivardeklaration på individnivå för alla från 1 januari 2019 
De nya reglerna innebär att du ska redovisa utbetalningar och skatteavdrag för varje betalningsmottagare varje månad. Första gången du ska redovisa på det nya sättet är i februari 2019, alltså när du redovisar ersättningar som du har betalat ut i januari. Du ska då redovisa i den nya tjänsten Arbetsgivardeklaration.
Läs mer på Skatteverkets hemsida här

Prisbasbelopp för 2019
Prisbasbeloppet (PBB) höjs med 1 000 kronor för inkomståret 2019, det vill säga från 45 500 kronor till 46 500 kronor. Det är en höjning med 2,2 procent jämfört med 2018. 

Vill du som arbetsgivare hålla dig informerad?
På vår hemsida finns information som är relevant och intressant för dig som arbetsgivare. Vi svarar på de vanligaste frågorna som våra medlemsföretag ställs inför, exempelvis hur du hanterar en uppsägning, vad du behöver tänka på vid sjukskrivningar och om du behöver en jämställdhetsplan. Klicka här för att komma till Arbetsgivarguiden