Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse av vår webbplats. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.

Regeringen snabbar på om ändrade konfliktregler

18 februari 2019

I fredags meddelade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) att regeringen vill påskynda lagen om ändrade konfliktregler, så att företag som omfattas av kollektivavtal ska kunna räkna med fredsplikt. Tanken är att konfliktåtgärder ska syfta till att träffa kollektivavtal, och inte tas till i vilket syfte som helst.

Till Ekot säger Ylva Johansson att hon räknar med att den nya lagen ska finnas på plats den 1 augusti i år. Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten är positiv till beskedet. 

– Jag välkomnar naturligtvis det tydliga beskedet från arbetsmarknadsminister Ylva Johansson om att förändra konflikträtten och att en ny lag kommer att vara på plats i sommar. Hamnkonflikten som pågår visar att läget är skyndsamt, säger han.  

Hamnarbetarförbundets agerande har redan lett till stor skada för svensk export, import och industri. Sedan mitten på januari i år har Hamnarbetarförbundet har varslat om närmare 100 strejker runtom i landet.

– Varje dag i den här utdragna hamnkonflikten, utan den nya lagen på plats, är en förlorad dag. Basindustrins företag drabbas hårt av konflikten. De är tvungna att styra om sina logistikflöden, det uppstår förseningar och även förtroendet från kunderna riskerar att skadas. Det skadar svensk konkurrenskraft, säger han.  

Arbetsmarknadsnytt: "Kunder tvingas ta lastbil till Rotterdam"

Marina Lähteenmaa Kommunikationschef
Mobil: 072-247 50 33
Arbete: 08-762 67 57
Email: marina.lahteenmaa@industriarbetsgivarna.se

_HFA3769_web.jpg