Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse av vår webbplats. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.

Välbesökt och inspirerande ToF-seminarium

6 september 2019

EVENEMANG. Över 90 personer deltog när Industriarbetsgivarna och IF Metall bjöd in till partsgemensamt seminarium om Trygghets- och Flexibilitetsavtalet (ToF) i Outokumpus lokaler i Avesta.
– Det ligger en styrka i att arbetsgivar- och arbetstagarsidan gemensamt anordnar den här typen av aktiviteter, säger Peter Kancans, arbetsrättsjurist och förhandlare på Industriarbetsgivarna.

Tisdagen den 27 augusti bjöd Industriarbetsgivarna och IF Metall gemensamt in till seminarium om det så kallade Trygghets- och Flexibilitetsavtalet (ToF), som tillämpas inom stål- och metallindustrins avtalsområde. Avtalet är unikt på den svenska arbetsmarknaden och ger i korthet företagen möjlighet att med oförändrad lön för arbetstagarna variera den ordinarie arbetstiden både uppåt och nedåt.

– Deltagarna visade ett intresse för att inte bara förstå och kunna regelverket utan också för att hämta inspiration till att kunna vidareutveckla tillämpningen av ToF:en, säger Peter Kancans, arbetsrättsjurist och förhandlare på Industriarbetsgivarna.

Seminariet arrangerades partsgemensamt av Industriarbetsgivarna och IF Metall. ­

– Det ger väldigt bra diskussioner när vi kan genomföra konferenser partsgemensamt både från de centrala och lokala parterna, säger Tommy Thunberg Bertolone, central ombudsman och avtalsansvarig Stål- och metall på IF Metall.

– Särskilt spännande var att höra berättelserna från de lokala parterna som använt ToF-avtalet, hur kreativa de är att hitta lösningar i lokala överenskommelser som verkligen ger både flexibilitet och trygghet för våra medlemmar, fortsätter han.

Företagsexempel inspirerar

Under dagen fick deltagarna dels lära sig mer om regelverket, men också inhämta inspiration till att utveckla ToF på företagen. Det bjöds på företagsexempel från SSAB, Outokumpu och Ovako. Dessutom diskuterades det hur regelverket kan förbättras.

– Företagsexemplen gav en god inblick i hur de lokala parterna i samförstånd hittar kreativa lösningar, inte minst i svåra situationer, berättar Peter Kancans, Industriarbetsgivarna.

­

Ladda ned presentationer från dagen:

Peter Kancans Arbetsrättsjurist, förhandlare
Mobil: 070-245 10 55
Arbete: 08-762 67 74
Email: peter.kancans@industriarbetsgivarna.se

_HFA1771_web.jpg