Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse av vår webbplats. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.

Industrikritik mot nya lagar om arbetsrätt

8 oktober 2020

NYHET. Centerpartiet och Liberalerna kräver att den statliga utredningen om arbetsrätten ska genomföras. Men från storbolag och industrin framförs kritik mot utredningens förslag, enligt en artikel i Dagens industri.

Per Hidesten

Det är nu en vecka sedan Las-förhandlingarna mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv strandade. Men att förslaget om att den statliga utredningen ska genomföras får kritik från bland annat Industriarbetsgivarna, som menar att kompetensen hamnar i skymundan.

I en artikel i Dagens industri (7 oktober 2020) intervjuas Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten, som är kritisk mot förändringarna i turordningsreglerna. 

– De är helt otillräckliga, som jag ser det. Reglerna skulle ha fokuserat mycket mer på att det är kompetensen som avgör vem som är kvar, säger Per Hidesten. 

”Kan bli administrativt tungt”

I artikeln pekar Per Hidesten även på att ett ökat arbetsgivaransvar för kompetensutveckling efter sex månader kan ställa till med stora problem för arbetsgivare vid uppsägningar, då arbetsgivarna måste kunna visa på att man har gjort tillräckligt. 

– Det kan bli väldigt administrativt tungt. Dessutom kan det bli tvistedrivande, säger Per Hidesten. 

Jan Moström, vd och koncernchef för LKAB, håller med om att utredningens förslag riskerar att leda till en ökad administrativ börda för företagen.

– Så är det ju, självklart. Det kan vara ett träto- och konfliktområde och sådant vill vi givetvis undvika, instämmer Jan Moström.

Ta del av artikeln:

Dagens industri: ”Tung industrikritik mot nya lagar om arbetsrätt – ”gjord för små företag”” (2020-10-08)