Låssmedsutbildningen får ny hemvist

2 september 2020

NYHET. Det står nu klart att låssmedsutbildningen framöver kommer att ske inom ramen för Industritekniska programmet.
– Det är mycket positivt att vi får denna ändring till stånd, säger Fredrik Gunnarsson, ansvarig för kompetensförsörjningsfrågor på Industriarbetsgivarna.

Sedan många år ligger den gymnasiala låssmedsutbildningen på hantverksprogrammet tillsammans med bland annat frisör- och floristutbildningarna. Industriarbetsgivarna har tillsammans med Låssmedernas Riksförbund och IF Metall sedan ett antal år uppvaktat Skolverket för att utbildningen i stället ska ligga inom ramen för Industritekniska programmet där bland annat svetsutbildningen finns.

I höst ser det ut som om våra ansträngningar har givit resultat vilket innebär en tydligare hemvist för låssmedsutbildningen. 

Underlättar samverkan kring valideringsmodeller

– Det är mycket positivt att vi får denna ändring till stånd, säger Fredrik Gunnarsson, ansvarig för kompetensförsörjningsfrågor hos Industriarbetsgivarna.

– Det ger möjlighet att få med låssmeder i strategiska resonemang om utbildningens innehåll och underlättar i samverkan kring exempelvis valideringsmodeller. Utbildningen kan tyckas smal men behovet av låssmeder framöver är mycket stort, förhoppningen är nu att fler ungdomar får upp ögonen för yrket och väljer låssmedsinriktningen på gymnasiet.

Foto: Mostphotos.

 

Fredrik Gunnarsson Ansvarig Kompetensförsörjning
Mobil: 072-744 67 31
Arbete: 08-762 67 31
Email: fredrik.gunnarsson@industriarbetsgivarna.se

_HFA1108_web.jpg