Nyhetsbrev Almedalen
Juni 2014
Industriarbetsgivarna i Almedalen 2014
almedalen220.jpg
 

Sommarens sista nummer av nyhetsbrevet ägnas åt Industriarbetsgivarnas aktiviteter i Almedalen. 

Under politikerveckan i Almedalen 2014 befinner vi oss på industriområdet mitt i Visby. I hörnet S:t Hansgatan/Trappgränd, där vi samlar företrädare för industrin, forskare, politiker och samhällsdebattörer och diskuterar vad industrin betyder för välfärden, hållbar utveckling och andra viktiga samhällsfrågor.

Industrin tar matchen

 

 

Per Hidesten berättar om Almedalen

Vad har du för förväntningar på Almedalen i år? 

Att Industriarbetsgivarna ska stärka positionen när det gäller varumärket, att det blir innehållsrika seminarier för besökare så att alla har något med sig därifrån. Jag hoppas att industrin lyfts i den politiska debatten, det är något som vi kan arbeta för och hjälpa till med.

Vad gör Industriarbetsgivarna i Almedalen i år? 

Vi är med för att lyfta fram industrins betydelse, vilket i grund och botten är vikten av hela företagsverksamheten. Industriarbetsgivarna ska visa vikten av enkla och konkurrenskraftiga regelsystem. Vi arbetar för att få fram seminariedelarna som består av lönebildning, arbetsmiljö och kompetensförsörjning. 

Är Almedalen ett viktigt forum för Industriarbetsgivarna?  

Det är viktigt för oss att visa att vi är en av de tunga spelarna, dessutom behöver vi lära oss hur det ser ut på andra områden, trender etc. Det är viktigt att bygga relationer och på ett effektivt sätt arbeta i de sociala nätverken.

Läs mer här

 

Per H red.jpg
Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna
Foto: Helene grynfarbVad händer under veckan? 

Invigningsseminarium - Industrins investeringar är motorn i tillväxten

ITM_logo_220.jpg

 
Vad händer med en ort när industrin växer? Södra gör i år en av de största nyinvesteringarna i Sverige. Det betyder jobb och framtid för bygden. Hur tar vi till vara det goda exemplet och låter industrin bli en tillväxtmotor för Sverige?
 
– Organisationerna som arbetar inom industrisektorn, inom Svenskt Näringsliv har ett kommunikativt samarbete om hur vi ska lyfta industrin betydelse mot våra intressenter, bland andra, politiker, beslutsfattare och allmänheten, säger Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna.
 
Industriområdet (s:t Pers ruin) 30 juli kl 12.00-13.30
 
Mer information om seminariet
 
Vågar Sverige satsa på att utbilda ungdomar i världsklass? 

Globaliseringen höjer trycket på svensk konkurrenskraft. Samtidigt hindrar det svenska utbildningssystemet unga från att utvecklas mer än förväntat. Det krävs en satsning på industrirelevanta utbildningar som lyfter våra unga till världsklass – vågar vi? Seminariet arrangeras av Industrirådet och Teknikcollege.

– Vi har sett att modellen som Teknikcollege står för fungerar. Den är inte fullkomlig eller lösningen på alla problem men en modell som man kan jobba efter. Företagen har ett mycket starkare inflytande på utbildningarna än vad man hade haft om Teknikcollege inte hade funnits, säger Fredrik Gunnarsson, rådgivare, kompetensförsörjning arbetsmarknad.

Industriområdet (s:t Pers ruin) 1 juli kl 08.00-09.15

Mer information om seminariet

  Teknikcollege.png
 

 

Sverige tappar i konkurrenskraft –
Hur kommer vi till rätta med den osunda lönebildningen?
lönebildning pengar.jpg  

Exportindustrin tappar i konkurrenskraft genom höga reallöneökningar, en stark krona och en obefintlig inflation. Hur kan lönebildningen hanteras så att nivåerna kan återställas till konkurrenskraftiga nivåer?

–  Industriarbetsgivarnas viktigaste fråga är lönebildning, vi kan inte ha löneavtal som urholkar, vi måste hitta ett sätt så att båda parter känner sig nöjda. Facket måste kunna göra framgångsrika förhandlingar som inte hotar konkurrensen, säger Per Braconier, kommunikationschef Industriarbetsgivarna. 

Industriområdet (s:t Pers ruin) 2 juli kl 09.30-10.30

Mer information om seminariet

 
Säkerheten främst – inte utan entreprenören!

Olycksfallsutvecklingen går åt rätt håll men fortfarande inträffar dödsolyckor på våra arbetsplatser. Att anlita entreprenörer blir allt vanligare och det är ofta då olyckorna sker. Hur kan vi tillsammans bli ännu bättre på att förebygga att olyckor händer?

– För industrin är det viktigt att kunna anlita entreprenörer men vi ser att det ofta är där olyckor händer. Vi måste bli bättre på att skärpa entreprenörsförhållanden, fästa uppmärksamheten, öka kunskapen och sprida goda exempel, säger Maria Hagberg Forss, arbetsrättsjurist.

Industriområdet (s:t Pers ruin) 2 juli kl 15.00-16.00
 
  AK Hjälm arbetshandskar.jpg
 

Mer information

Kommunikation i Almedalen
Twitter-220a.jpg  

Under veckan kommer vi att filma seminarier som publiceras på Industriarbetsgivarnas webbplats. Vi finns även på sociala medier där vi rapporterar från alla aktiviteter och seminarier.  

Följ oss för att få en uppdatering under veckan: 

Twitter
twitter.com/industriarb

Facebook
Linkedin
 
 
Här finns vi under Almedalsveckan!
Industriarbetsgivarna folder640.jpg

Läs hela programmet här
 
Glad sommar önskar Industriarbetsgivarna!
sommar2.jpg

Sommartider i rådgivningen
Juni - augusti måndag till fredag kl.08.30-16.00
 
Kollektivavtal

Avtalen

Läs våra kollektivavtal direkt på webbplatsen. Avtalen finner du både under "Kollektivavtal" och "Material".

För åtkomst krävs inloggning.

Till kollektivavtalen

 
Blanketter
Blanketter


På vår webbplats kan du ladda ned blanketter för anställningsavtal, ansökan om ledighet, uppsägning pga arbetsbrist och mycket mer.

För åtkomst krävs inloggning.

Till blanketter

 

 

 

 

 

Industriarbetsgivarna är en ny arbetsgivarorganisation bildad av Gruvornas Arbetsgivareförbund, Skogsindustrierna (arbetsgivardelen), Stål och Metall Arbetsgivareförbundet samt SVEMEK. Industriarbetsgivarna har sammanlagt 860 medlemsföretag med cirka 82 000 anställda. Det här utskicket får du i rollen som kontaktperson på företaget. Om du inte vill ha information från oss via e-post, meddela oss här »