Nyhetsbrev
Mars 2014
Nyhetsbrev Industriarbetsgivarna mars 2014

I detta nyhetsbrev kan du läsa om följande:

  • Byggnads varslar Sveriges Byggindustrier om strejk
  • Välkommen till vårens regionträffar
  • Balans i arbetslivet
  • Blockutbildningar i Örebro
  • Industriarbetsgivarnas seminarium under Skogsnäringsveckan 
  • Ny styrelse i Teknikcollege
  • Industriarbetsgivarnas engagemang i Teknikcollege
  • Uppladdningen inför Yrkes-SM
  • Läs senaste numret av Arbetsrätt och Arbetsmiljö
  • Jobba med lönen - nyhetsbrev om företagsnära lönebildning
 
Du som får vårt nyhetsbrev jobbar på ett företag som tillhör Gruvornas Arbetsgivareförbund, Skogsindustrierna, Stål och Metall Arbetsgivareförbundet eller SVEMEK. Den 1 januari 2013 slog arbetsgivarorganisationerna ihop sina verksamheter och bildade Industriarbetsgivarna.
 
Byggnads varslar Sveriges Byggindustrier om strejk 

lyftkran

 

Svenska Byggnadsarbetareförbundet (Byggnads) har den 19 mars varslat medlemsföretag inom Sveriges Byggindustrier (BI) om stridsåtgärder. Varslet påverkar företag inom gruv-, massa-/pappers-, stål-, metall- och sågverksindustrin samt SVEMEK. Varslet är utformat i tre etapper att träda i kraft den 1 april, den 8 april och den 15 april. 

Byggnads sade upp avtalet den 21 februari och parterna har inte kommit överens om något nytt avtal. Medlingsinstitutet utser medlare för fortsatta förhandlingar mellan BI och Byggnads.

Läs artikelnKurser och utbildningar

Välkommen till vårens regionträffar

logo-220x125.png

 
I slutet av april är det dags för nya regionträffar och denna gång är temat arbetsmiljö. Företrädare från Arbetsmiljöverket regionalt medverkar och berättar om de nya reglerna om sanktionsavgifter som kommer att gälla fr o m den 1 juli. Vi kommer särskilt att lyfta de sanktionsregler som är aktuella för Industriarbetsgivarnas företag. Våra egna arbetsmiljöexperter/jurister kommer därefter att gå igenom arbetsmiljöansvaret i entreprenörsförhållanden, en ständigt aktuell fråga för våra medlemsföretag. 

Läs artikeln
 
Seminarium: Balans i arbetslivet
dan_hasson_Christoffer_Edling_220x125px.jpg  

Vårt seminarium om flexibilitet, arbetstid och hälsa lyfter frågor som är högaktuella enligt senaste månadens medierapportering. Men vad är egentligen fakta och vad är myt i debatten om det gränslösa arbetet, tillgänglighetskraven och stressen? Vår föreläsare Dan Hasson ger oss djupare inblick i frågorna, med konkreta tips och verktyg för att skapa hälsofrämjande organisationer. Vi får också höra några företag berätta hur de praktiskt arbetar med frågorna.

Målgruppen för seminariet är företagsledningar samt övriga chefer inom produktion och HR-/HMS-området.

Läs artikeln
 
Blockutbildningar i Örebro
SI-IS768-002.jpg  

Missa inte att anmäla dig till nästa omgång blockutbildningar i Örebro

Attraktiva kurser är förlagda i direkt anslutning till varandra, vilket är både mer tids- och kostnadseffektivt. Du kan även dela upp kursdagarna med en kollega. De kurser som ingår är arbetsrätts-, avtals-, och arbetsmiljökurser. Läs mer om respektive kursinnehåll i kursbeskrivningarna som följer.

Läs mer om aktiviteterna och anmälan

 

 

Seminarium om arbetskraftskostnad

Skogsnäringsveckan-500-px.jpg

 

Välkommen till Industriarbetsgivarnas seminarium under Skogsnäringsveckan 2014. Temat för seminariet är utveckling av arbetskraftskostnad inom massa- och pappersindustrin.

Var: Näringslivets hus, Storgatan 19
När: 7 april kl.13.00 – 14.00
 
 

Mer om Skogsnäringsveckan

Kompetensförsörjning

Ny styrelse i Teknikcollege

Teknikcollege.png

 

Vid årsstämman den 6 mars utsågs en ny styrelse för Teknikcollege. Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna valdes in som ledamot i styrelsen. Ny ordförande är Åke Svensson, vd Teknikföretagen.

Läs artikeln

 

Industriarbetsgivarnas engagemang i Teknikcollege

”Tillsammans med parterna inom Industrirådet driver vi på utvecklingen av industrirelaterade utbildningar centralt”, säger Fredrik Gunnarsson, ansvarig kompetensförsörjning. För att detta ska komma Industriarbetsgivarnas medlemsföretag till godo och för att säkra att framtida utbildning uppfyller företagens krav på kompetens krävs ett engagemang både regionalt och lokalt. 

Läs artikeln
 
 

Unga-operatörer+Värö,-Skogsindustrierna_220x125

Läs mer om uppladdningen inför Yrkes-SM 

yrkes ny.png

 

Yrkes-SM i Umeå avgörs i år den 14-16 maj. Industriarbetsgivarna ansvarar tillsammans med IF Metall för yrkeskategorierna svets, automation och industrielektriker.  

Läs artikeln

Tips på annan läsning

Läs senaste numret av Arbetsrätt och Arbetsmiljö

Nu finns februarinumret av nyhetsbrevet Arbetsrätt och Arbetsmiljö publicerad på vår webbplats.

 

Läs nyhetsbrevet

  tangent_nyhetsbrev_220x125px.jpg
 
 
Jobba med lönen – nyhetsbrev om företagsnära lönebildning
Färg (CMYK).jpg  

Nyhetsbrevet "Jobba med lönen" från Svenskt Näringsliv handlar om att sätta lön i företag. I nyhetsbrevet får du tips och erfarenheter från företagare som har något att berätta från sina företag. 

 
 
 
 

 

 
Nya medlemmar

Vi hälsar våra nya medlemmar välkomna till oss!

Stål och Metall

Scana Energy AB, Björneborg

 

SVEMEK

SafeTeam Retail i Sverige AB, Göteborg

Sterog AB, Ösmo
Harry Holm AB, Munkfors
Micks Hyrmontage AB, Sparsör
 
Kollektivavtal

Avtalen

Läs våra kollektivavtal direkt på webbplatsen. Avtalen finner du både under "Kollektivavtal" och "Material".

För åtkomst krävs inloggning.

Till kollektivavtalen

 
Blanketter
Blanketter


På vår webbplats kan du ladda ned blanketter för anställningsavtal, ansökan om ledighet, uppsägning pga arbetsbrist och mycket mer.

För åtkomst krävs inloggning.

Till blanketter

 

 

 

 

 

Industriarbetsgivarna är en ny arbetsgivarorganisation bildad av Gruvornas Arbetsgivareförbund, Skogsindustrierna (arbetsgivardelen), Stål och Metall Arbetsgivareförbundet samt SVEMEK. Industriarbetsgivarna har sammanlagt 860 medlemsföretag med cirka 82 000 anställda. Det här utskicket får du i rollen som kontaktperson på företaget. Om du inte vill ha information från oss via e-post, meddela oss här »